Ulei de motor pentru proprietarii de mașini. Cum să-l alegem?

Uleiul poate și chiar trebuie selectat în baza catalogului. Trebuie doar să contactați un magazin specializat sau un maistru de la un centru tehnic auto. Dacă decideți să o faceți singur, atunci informațiile de pe eticheta recipientului oricărui producător vor fi suficiente pentru a selecta cu exactitate uleiul oricărui producător. În acest caz, se recomandă să consultaţi manualul mașinii dvs. și să constatați ce ulei recomandă producătorul.

Toate uleiurile auto sunt împărțite în 3 categorii: sintetice, minerale și semisintetice.

Uleiurile minerale sunt rezultatul distilării țițeiului. Sunt destul de ieftine și sunt potrivite doar pentru motoarele vechi uzate. Acestea conțin seturi de aditivi, însă acest ulei este ineficient la temperaturi foarte scăzute și este predispus la o pierdere destul de rapidă a proprietăților sale. Uleiurile minerale sunt recomandate a fi înlocuite mai des, deoarece nu sunt concepute pentru kilometraje mari. În medie, 10 mii km pentru motoarele pe benzină și 5 mii km - pentru motoarele pe motorină. Costul lor este destul de ieftin și se ridică la 4 - 5 dolari pe litru.

Uleiurile sintetice se obțin prin intermediul reacțiilor chimice, în urma cărora se formează molecule din același tip de substanțe organice, cu proprietăți planificate în prealabil pe care ar trebui să le aibă uleiul obţinut. Ca urmare, producătorul obţine lubrifianți, care îndeplinesc cerințele tehnologiei moderne. Compoziția uleiurilor sintetice include polialfaolefine PAO (compuși de hidrocarburi, care nu conțin metale, sulf și fosfor, și au stabilitate termico-oxidativă), esteri acizi (nu conțin parafine, sulf și au capacitatea de a dizolva lacurile și depunerile, adică nu permit formarea depunerilor în motor) și aditivi aromatici alchilați (au un indice de vâscozitate ridicat și stabilitate termico-oxidativă).

Uleiurile obținute în procesul de hidrocracare, cu siguranţă pot fi incluse în categoria celor sintetice, iar pentru producător sunt mult mai ieftine decât cele produse folosind tehnologia PAO. E adevărat că, la fel ca şi cele minerale, sunt produse din ţiţei, dar în procesul de hidrocracare, structura acestor uleiuri se schimbă radical la nivel molecular.

Uleiurile sintetice au o serie de avantaje față de uleiurile minerale. Au un indice de vâscozitate mai mare, aceste uleiuri sunt mai ușor de pompat, deoarece proprietățile lor la temperaturi scăzute sunt mai mari. Se evaporă ușor și, prin urmare, sunt mai puțin toxice pentru mediu. Acestea lubrifiază suprafețele de frecare mai sigur la temperaturi și sarcini ridicate. Au proprietăți antioxidante excelente și sunt puţin predispuse să acumuleze sedimente. Costul reparării și întreținerii motorului este mult mai mic, deoarece uleiurile sintetice au o durată de viață mai lungă și un interval extins de schimbare (de 2 sau chiar de 3 ori) în comparație cu uleiurile minerale. Există un dezavantaj al uleiurilor sintetice. Sunt cu mult mai scumpe decât cele minerale, prin urmare, îl „ating la buzunar” pe consumator. Costul unui recipient cu ulei sintetic este de aproximativ 50-70 dolari. Uleiurile celor mai renumiți producători sunt și mai scumpe.

Al treilea tip de uleiuri sunt uleiurile semisintetice. Acestea sunt fabricate pe bază minerală prin adăugarea de seturi de aditivi sintetici. Ponderea bazei minerale din aceste uleiuri depășește 60%. Acestea lubrifiază motorul mai fiabil decât cele minerale și au o marjă mare de kilometraj. Cu toate acestea, au proprietăţi mai inferioare decât ale produselor sintetice pure, în schimb sunt la un preţ mai moderat. Aceste uleiuri sunt ideale doar pentru motoarele moderne uzate, care, datorită caracteristicilor de design, nu pot fi umplute cu uleiuri minerale. Există motoare în care piesele sunt montate atât de strâns și golurile sunt minime, încât utilizarea uleiurilor cu vâscozitate ridicată de 15w-40 sau 20w-50 (aşa cum sunt cele minerale), pur și simplu, nu este permisă.

Utilizarea uleiurilor semisintetice este determinată adesea de dorința posesorilor de maşini nu prea noi de a face economie de bani. Conform statisticilor, acesta este cel mai frecvent tip de ulei, folosit la pre-vânzarea unei mașini. Din momentul când proprietarul mașinii decide să o vândă, începe să economisească pe ea. Și înainte de vânzare, cel mai probabil, el nu va turna materiale sintetice pure în motor, ci va economisi bani, turnând semisintetice. Este un argument în plus pentru cei care au cumpărat recent o mașină de la altă persoană - uleiul trebuie schimbat în orice caz!

La autoturismele moderne se recomandă să se utilizeze, ca regulă, doar uleiuri sintetice. Acestea asigură funcționarea fiabilă a motorului practic la orice sarcină. Puteți fi sigur că mașina va porni la orice temperatură. Acest lucru este deosebit de important iarna. Pasionaţii de şofat la viteze şi turaţii mari pot fi calmi, fără a-şi face griji de starea motorului. Uleiurile sintetice sunt unicele uleiuri capabile să creeze cea mai subțire, dar continuă peliculă, care lubrifiază perfect piesele motorului datorită structurii lor și dimensiunilor egale ale moleculelor.

 

Citind eticheta de pe canistra de ulei auto de la orice producător, trebuie să atrageţi atenție la clasificarea uleiului după SAE (Society of Automotive Engineers). Ea este înscrisă pe eticheta frontală a recipientului de ulei al mașinii. Este o clasificare a vâscozității uleiurilor auto şi a fost elaborată de Societatea a Inginerilor Auto din SUA (Society of Automotive Engineers, SAE).

Dacă vedeți marcajul SAE 10w-40, atunci acest ulei este multisezon. Prima cifră (10w) indică clasa de vâscozitate la temperaturi scăzute (W înseamnă winter - iarnă). Cu cât este mai mic, cu atât mai ușor se face pornirea motorului pe vreme rece. A doua cifră (40) caracterizează vâscozitatea la temperaturi pozitive. Există uleiuri atât pentru iarnă (SAE 5W), cât și pentru vară (SAE 40). Dar cel mai adesea în magazine și centre tehnice auto puteți găsi uleiuri universale care sunt potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului.

Dacă ați determinat clasificarea SAE (recomandările sunt indicate în manualul mașinii dvs.), atunci trebuie să atrageţi atenție la clasificarea API, elaborată de Institutul American al Petrolului.

Clasificarea uleiului de motor API a fost creată în anul 1969 de Institutul American al Petrolului.

Conform sistemului API, sunt stabilite următoarele categorii de exploatare pentru destinaţia și calitatea uleiurilor de motor:

 

S (Service / SPARK IGNITION aprindere prin scânteie)

 constă din categoriile de calitate ale uleiurilor de motor pentru motoarele pe benzină, în ordine cronologică. Pentru fiecare nouă generație, o literă suplimentară este atribuită alfabetic:

API SA, API SB, API SC, API SD, API SE, API SF, API SG, API SH și API SJ, API SL etc. (categoria SI - omisă în mod deliberat din API, pentru a evita confuzia cu sistemul internațional de măsuri).

Categoriile API SA, API SB, API SC, API SD, API SE, API SF, API SG sunt recunoscute în prezent ca fiind depășite, dar în unele țări se produc încă uleiuri din aceste categorii, uleiurile din categoria API SH sunt „convenţional valabile” și pot fi utilizate doar ca suplimentar, de exemplu API CG-4 / SH.

C (Commercial/ COMPRESSION IGNITION- aprindere prin compresie) constă din categoriile de calitate și destinaţie a uleiurilor pentru motoarele diesel, în ordine cronologică. Pentru fiecare nouă generație, o literă suplimentară este atribuită alfabetic:

API СA, API СB, API СC, API СD, API СD-II, API CE, API CF, API CF-2, API CF-4, API CG-4 și API CH-4.

Categoriile API СA, API СB, API СC, API СD, API СD-II sunt în prezent considerate ca fiind depășite, dar în unele țări se produc încă uleiuri din aceste categorii.

Uleiurile multifuncționale pentru motoarele pe benzină și diesel sunt desemnate prin două simboluri ale categoriilor respective: primul simbol este cel principal, iar al doilea indică posibilitatea utilizării acestui ulei pentru un alt tip de motor. De exemplu, API CG-4 / SH este un ulei optimizat pentru utilizarea în motoarele diesel, dar poate fi utilizat și în motoarele pe benzină pentru care este prescris un ulei din categoria API SH sau mai inferioară (SG, SF, SE etc.).

Clasificarea uleiurilor de motor ACEA (Asociația producătorilor europeni de automobile, adică echivalentul european al clasificării API americane).

De asemenea, ea împarte uleiurile în 2 categorii:

A - uleiuri pentru motoare pe benzină; B - pentru motoarele pe motorină. Cifra a doua înseamnă exact clasa de ulei. O fracțiune din marcajul A3/B4 înseamnă că uleiul este universal. Potrivit atât pentru motoarele diesel, cât și pe benzină.

Datorită cerințelor de mediu din Europa, clasificarea ACEA a fost adăugată la categoria C. Este destinată clasificării uleiurilor pentru autoturismele echipate cu un filtru de particule (DPF). Pentru camioane, categoria E este valabilă conform standardelor EURO I - EURO VI.

Pe canistrele diferitor branduri sunt indicate adesea toleranțele producătorilor europeni VW, Mercedes, BMW. Prezența lor pe etichete nu este o manevră comercială sau un truc publicitar, ci o dovadă că uleiul a fost testat de producătorii de mașini sau recomandat de aceștia pentru utilizare pe modelele lor. În mod corespunzător, cu cât mai multe recomandări sau toleranțe de la diferiți producători sunt indicate pe etichetă, cu atât este mai influentă marca care produce acest produs. Acest lucru, desigur, se răsfrânge asupra prețului. De asemenea, este important să atrageţi atenție la termenul care însoțește toleranța sau recomandarea de pe etichetă. Termenul meets Mercedes 229.3 înseamnă că uleiul îndeplinește cerințele producătorului de mașini Mercedes 229.3. Termenul approved Mercedes 229.3 înseamnă că uleiul a trecut certificarea de calitate a producătorului de vehicule Mercedes.

În mod aparte ar trebui să ne referim la „Uleiurile conservatoare de energie”. La această categorie, nu se ştie după care principiu, de obicei, sunt atribuite toate uleiurile cu viscozitate redusă 0w-20, 0w-30, 5w-20 și chiar 5w-30. E adevărat parțial. Cu o unică precizare. Pe eticheta recipientului cu ulei, care se declară conservator de energie, trebuie să fie aplicat în mod obligatoriu marcajul CE (Energy Conserving).

EC (Energy Conserving) Uleiuri conservatoare de energie - o gamă de uleiuri de înaltă calitate, constând din uleiuri cu vâscozitate redusă, cu curgere ușoară, care reduc consumul de combustibil conform rezultatelor testelor pe motoarele pe benzină.

Uleiurile de economisire a energiei, datorită vâscozității lor reduse, sunt mai ușor de îndepărtat de inelul răzuitorului de ulei, pompa de ulei pompează mai ușor un astfel de ulei, pune mai puțină sarcină pe rulmenții arborelui de distribuţie și, de asemenea, funcționează mai ușor la rulmenții bielelor. Producătorii de astfel de uleiuri declară economii de combustibil de până la 6%. Dar empiric, economiile totale sunt de până la 2,5%. În acest caz, economiile scad treptat la 0,5% până la sfârșitul utilizării uleiului. Și acesta este unicul plus pentru proprietarul mașinii. Și dacă considerăm că uleiurile moderne practic nu conțin sulf (nu este utilizat sub presiunea ecologiștilor), care are proprietăți de presiune extreme, atunci uleiurile cu vâscozitate redusă nu asigură o peliculă de ulei suficient de densă între părți. Acest lucru provoacă uzura prematură. În plus, pentru a asigura consumul de combustibil declarat, mașina trebuie să îndeplinească cerințele de cel puțin Euro-4.

 

Reieşind din cele expuse, uleiurile de economisire a energiei sunt recomandate numai pentru mașinile noi, proprietarii cărora nu-şi fac griji de resursa motorului, deoarece nu intenționează să exploateze automobilul o perioadă prea îndelungată. Dar dacă aveți o mașină mai veche de 3 ani, uitați de tehnologiile de economisire a energiei!

În timpul funcționării motorului, în ciuda prezenței aditivilor antioxidanți, antispumanți, anti-uzură, dispersați, detergenți și anticorozivi, proprietățile chimice ale uleiurilor se pierd. Oricare ar fi starea ideală a motorului, atunci când acesta se încălzește la temperatura normală, când este acționat la viteze prea mari, apare contaminarea uleiului și pierderea proprietăților chimice. Uleiul trebuie schimbat periodic. În ceea ce privește intervalele pentru înlocuirea uleiurilor de automobile, recomandările nu sunt date de producătorul de uleiuri, ci de producătorul de automobile. Respectațrea instrucțiunilor de exploatare a maşinii concrete în acest caz este obligatorie. 

Uleiul este, de obicei, schimbat fie conform kilometrajului (de la 5 la 30 mii km), fie, OBLIGATORIU, o dată pe an, dacă kilometrajul a fost mai mic decât cel recomandat de producător. Ar fi util să schimbați uleiul de două ori pe an, deoarece diferențele de temperatură iarna și vara sunt semnificative, iar uleiul este oxidat în orice caz.

În același timp, este necesar să se ia în considerare o serie de factori, care impun reducerea intervalului de schimb de ulei de motor. Condițiile în care este exploatat vehiculul sunt foarte importante. Condiții urbane (funcționare frecventă oprire-pornire), drumuri prăfuite, stil de conducere sportiv și combustibil de calitate scăzută - toți acești factori sugerează că proprietarul mașinii trebuie să fie gata să schimbe uleiul mai devreme decât se recomandă. Se pare că, dacă un producător de mașini recomandă un interval de înlocuire a uleiului de 30.000 mii km, iar exploatarea are loc, în principal, în condiții urbane, pe drumuri cu mult praf și pe combustibil de calitate nu prea bună, atunci, cu siguranţă, intervalul trebuie redus în jumătate, adică lubrifiantul va trebui înlocuit după 15.000 km de parcurs.

Înlocuirea de urgenţă a uleiului va fi necesară atunci când în motor, din greșeală, a fost adăugat ulei nepotrivit pentru funcţionarea lui. Sau, lichidul de răcire a intrat în motor din cauza scurgerilor prin neetanşeităţi. Se recomandă înlocuirea înainte termen a uleiului în cazul reparării pieselor motorului, care implică scurgerea uleiul din carter.

Întunecarea uleiului în timpul funcționării nu este un semnal că ar trebui înlocuit de urgenţă. Este un fenomen explicabil, deoarece uleiul îndeplineşte mai multe funcții în motor: lubrifiază piesele, acoperindu-le cu o peliculă subțire, îndepărtează căldura din piese și răceşte motorul. Mai are şi sarcina de a spăla motorul de produsele uzate și impurificări pentru a preveni uzura crescută a unității (motorului). Prin urmare, uleiul conține alcalii, adică aditivi cu proprietăți de detergent. Acești aditivi sunt concepuți pentru a preveni sedimentele, crustele și formarea de lacuri pe piese. Acești aditivi mențin toate impuritățile mecanice și chimice în stare de suspensie în ulei și sunt eliminaţi din motor odată cu înlocuirea uleiului. Dar acest lucru este valabil în cazul funcționării normale a motorului. Dacă, însă, uleiul și-a schimbat vâscozitatea, a devenit prea gros sau de consistenţa jeleului, au apărut cheaguri sub formă de păcură, atunci aceasta indică prezența uzurii în grupul de pistoane sau faptul că motorul a fost supraîncălzit.

Dacă înlocuirea uleiului de motor se face pentru prima dată de la achiziţionarea maşinii și imediat după înlocuire, uleiul se întunecă la culoare rapid, aceasta înseamnă că proprietarul anterior nu a fost pe deplin responsabil pentru schimbarea în timp util a uleiului și starea motorul nu e cea perfectă.

Ar trebui să spălați motorul? Acum două decenii, spălările motorului și uleiurile de spălare erau promovate pe scară largă. Se considera că spălarea motorului trebuie făcută practic după fiecare schimb de ulei. Dar acest lucru nu este aşa. Dacă schimbați uleiul la timp fără a depăşi kilometrajul recomandat, atunci nu este necesară spălarea. Dacă ați cumpărat o mașină de la o persoană și nu știți cum a avut grija proprietarul anterior de motor, atunci schimbați uleiul, turnați unul nou și, literalmente, după 1000 km de parcurs nu amânaţi să înlocuiţi iarăşi uleiul și filtrul de ulei. Uleiul proaspăt de înaltă calitate conține un set de detergenți și va spăla mai eficient murdăria de pe motor, fără a afecta negativ presgarniturile și căptuşelile de ulei. Este necesar de remarcat faptul că oricare soluţia de spălare utilizată, o parte din ea rămâne în motor și se va amesteca cu uleiul proaspăt. Prin urmare, este mai bine să spălați motorul cu ulei obișnuit, în afara graficului stabilit. 

Schimbarea uleiului se recomandă să se facă în centrele tehnice auto specializate. Concomitent, veți putea inspecta șasiul și, adesea, ochiul experimentat al unui specialist va observa defecțiuni, pe care proprietarul mașinii, cu exactitate, nu le va determina de unul singur. Dar dacă sunteţi sigur de starea bună a vehiculului tău, atunci puteți schimba uleiul de sine stătător. Pe o groapă obișnuită de inspecție. Va trebui să aveți la îndemână un vas în care veţi scurge uleiul uzat pentru eliminare ulterioară și să vă echipaţi cu haine de protecţie pentru a evita murdărirea hainelor personale.

Schimbarea uleiului se realizează în două moduri: tradițional - prin orificiul de scurgere din baia carterului mașinii, sau prin înlocuire expresă - pomparea uleiului uzat cu un dispozitiv special de vid prin tubul tijei pentru măsurarea nivelului de ulei.

Înlocuirea rapidă a uleiului este o modalitate foarte eficientă, dar nu este potrivită pentru absolut toate modelele de mașini datorită caracteristicilor de design. Există motoare auto în care tubul tijei este prea subțire, ceea ce pur și simplu nu se potrivește cu tubul aparatului de înlocuire expres. Fie tubul de ghidare de sub tijă nu atinge punctul cel mai de jos al vasului de ulei, care, cu siguranţă, este plin de o cantitate suficient de mare de ulei uzat în vas și care se amestecă ulterior cu ulei nou, recent adăugat. Modul tradițional de a schimba uleiul prin dopul de scurgere nu are nici un cusur. Condiția principală este ca motorul să fie la temperatura de funcționare, astfel încât uleiul să nu curgă gros, rămânând pe piesele și pereții motorului. Mulți nu au încredere în metoda de înlocuire expresă, cred că o parte din ulei rămâne în motor, dar nu este aşa. Specialistul va stabili întotdeauna dacă a reușit să pompeze tot uleiul din motor. Apropo, nimeni nu interzice, la sfârșitul acestei proceduri, să deșurubați dopul de scurgere și să vă asigurați că n-a mai rămas nici o ulei vechi.

Sunt necesari aditivi suplimentari pentru ulei? Cu certitudine, nu. Nu daţi crezare persoanelor care promit elixiruri magice, ce prelungesc viața motorului dvs. de mai multe ori. Dacă aveți o mașină cu un motor bun, atunci experimentarea nu are rost. Nici producătorii de lubrifianţi, nici producătorii de automobile nu recomandă să adăugați de sine stătător aditivi în ulei. Chimiștii cu experiență, implicați în acest lucru la întreprinderile producătoare uleiuri pentru automobile, susțin că, dacă adăugați același aditiv la uleiuri de bază diferite, atunci acesta va funcționa în moduri diferite. Pentru a nu prepara propriile „cocktailuri” din ulei și aditivi, a căror amestecare va duce la consecințe absolut imprevizibile, este suficient doar să turnaţi uleiuri de înaltă calitate de la producători cunoscuți și să fiți siguri că nu depășiți intervalul de înlocuire.

Din același motiv, amestecul de uleiuri de la diferiți producători sau diferite tipuri ( sintetice, minerale etc.) nu ar trebui permis. Cu siguranță nu va exista niciun efect pozitiv. Dar daune – cu certitudine. Producătorii de uleiuri utilizează uleiuri de bază din diferite zăcăminte de petrol, compoziția chimică a aditivilor diferă, de asemenea, una de cealaltă. Ce fel de produs va fi obținut în urma amestecării uleiurilor este dificil de spus chiar și pentru un specialist. Desigur, există situații de urgență când nu este posibil să adăugați același ulei, care a fost umplut inițial și trebuie să recurgeți la amestecare. Motorul nu se va bloca din astfel de amestecuri, dar un astfel de ulei va trebui să fie complet înlocuit cât mai curând posibil.

De asemenea, vă propunem să examinăm cele mai frecvente deranjamente cauzate de înlocuirea cu întârziere a uleiului sau de scurgerile de ulei, neremediate la timp. De asemenea, vom oferi recomandări de acţionare în cazul când nivelul uleiului din motor depăşeşte cota stabilită. Pentru fiecare proprietar de mașină ar trebui să devină o regulă deschiderea periodică a capotei și verificarea nivelului de ulei de motor și de lichide tehnice. În caz contrar, orice călătorie planificată poate eşua fără a vă mai porni la drum. La verificare, nivelul uleiului de motor, ar trebui să fie între semnele max/min de pe tijă. Atât insuficienţa uleiului, cât și excesului nu fac bine motorului. Nivelul scăzut al uleiului indică o cantitate critică de ulei în motor, care va duce inevitabil la frecare excesivă a pieselor și uzura prematură a acestora. Iar reparațiile motorului sunt scumpe. În acest caz, se va adăuga cantitatea lipsă de ulei. Dacă sunteţi nevoit să adăugaţi cantităţi tot mai mari și tot mai frecvent, atunci trebuie să contactați un centru de deservire auto și să aflați cauza scurgerii sau pierderii de ulei la ardere. Mulți producători admit pierderi de ulei la ardere. Dar ar trebui să fie rezonabil, nu mai mult de un litru la 10 mii de km. Dacă, de la o înlocuire la altă înlocuire, trebuie să adăugați câțiva litri de ulei, atunci reparațiile sunt, pur și simplu, necesare. Motivele pot fi diferite: inele uzate, presgarnituri de ulei uscate și presetupe arse, probleme cu turbocompresorul. Uleiul pătrunde în turbină din mai multe motive: poate fi o uzură elementară a rulmenților; sau acest lucru se datorează unei defecțiuni a sistemului de ventilație a gazelor de carter; atunci când se utilizează ulei, a cărui folosire nu este concepută pentru motoarele cu turbocompresor; dacă există un nivel de ulei excesiv sau insuficient în motor. Uzura segmentului de piston face ca uleiul să intre în camera de ardere și să ardă cu amestecul de aer / combustibil. Uleiul poate pătrunde în sistemul de răcire (antigel) și prin presgarniturile arse ale chiulasei sau microfisurile din blocul de cilindri. În schimb, antigelul poate pătrunde în ulei, iar acest lucru va duce deja la o creștere a nivelului de ulei din motor. Uleiul, la înlocuire, poate fi umplut inițial peste marca MAX. Acest lucru nu corespunde cazului cu cât mai mult cu atât mai bine. Într-o astfel de situație, excesul trebuie pompat pentru a nu crea o presiune excesivă asupra garniturilor de cauciuc. În caz contrar, scurgerile nu pot fi evitate.